Mi az a roletta?

A roletta egy olyan belső árnyékolási megoldás, amelynél tengelyes szerkezetre van feltekerve az arra alkalmas textília. Az árnyékolás úgy jön létre, hogy a roletta textília legördül a tengelyen.

A roletta több féle stílusban is elérhető. Változatos textil kínálat, illetve sok különböző színű és formájú szerkezet áll rendelkezésünkre a roletta tervezésekor. Egy jó rolettával nem csak árnyékolhatunk, hanem különleges stílust is varázsolhatunk otthonunkba. roletta igen sokrétű, megjelenése sokféle lehet, éppen ezért tökéletes belső árnyékoló és belsőépítészeti kiegészítő. Minimalista stílusa és praktikus használata miatt a roletta népszerű a modern megjelenésű, új építésű otthonokban, de ha éppen arra van szükség, elegáns megjelenésével tökéletes kiegészítője lehet egy klasszikus berendezésű helyiségnek is.

roletta mozgatása gyöngylánccal, rugós roletta kivitelben manuálisan, illetve motoros roletta verzióban távirányítóval vagy kapcsolóval történik, így könnyen szabályozhatjuk a roletta textil helyzetét, amivel lehetőségünk van irányítani a bejövő természetes fényt és hőt.

Miért jó választás a roletta?

Könnyen telepíthető

A roletta mindegyik verziója könnyen telepíthető, kiváltképp a szerelősínes és tokozott fajtái, ahol egy erre alkalmas sínben van rögzítve a szerkezet, így azt jóval egyszerűbben fel lehet szerelni. Egy darab közepes roletta felszerelése átlagosan kb. 10 perc.
A roletta oldalfalra is könnyen felszerelhető, többféle méretű és típusú oldalfali konzol használatával. Mivel a roletta helyigénye kicsi, ezért praktikus megoldás lehet, ha kisebb hely áll csak rendelkezésünkre, például két ablak között vagy az ablak kávájába. 

Megfizethető, hosszútávú befektetés

A roletta ára nem a legolcsóbb, de alap kivitele a megfizethető kategóriába tartozik és mivel a roletta szerkezet élettartama fém kivitelben akár egy életre szól, az anyagot pedig gyakori használat mellett 5-10 évente kell cserélni, ezért hosszútávú befektetésnek számít. 
1 m fém roletta szerkezet nettó ára 24.660 Ft-tól
1 m műanyag roletta szerkezet nettó ára 10.740 Ft-tól
1 m² fényáteresztő roletta textil nettó ára 7000 Ft-tól
1 m² fényáteresztő roletta textil nettó ára 13.200 Ft-tól

A roletta méretének meghatározása

A roletta méretének meghatározásakor figyelembe kell venni, hogy minél magasabb az árnyékoló, annál több anyag tekeredik fel a tengelyre. Nagyobb átmérőjű tengely használatával, kevesebb fordulattal, gyorsabban és biztonságosabban feltekerhető az roletta textil. A roletta tengely méretén kívül a textil súlya és az alsósúly fajtája is fontos tényező. Ezeknek a tényezőknek a figyelembe vételével elérhető, hogy a roletta mindig megfelelően működjön. 

A fentebb látható képen egyik munkánk megtekinthető, ahol egy ajtóra szerelt fehér Basic BO anyagból készült roletta van, amelyet egy réz színű fém szerkezetre szereltünk fel. A textil a tengelyen a szoba felé (befelé) tekeredik. 

A roletta tervezése

A roletta felmérése

A roletta helyének felmérésekor el kell döntenünk, hogy a tengelyen lévő textil a szoba felé (befelé) vagy az ablak felé (kifelé) tekeredjen. Ilyenkor azt is meg kell vizsgálnunk, hogy milyen akadályok vannak az ablak körül, hogy aztán a legmegfelelőbben helyezzük el a rolettát. Ez lehet kilincs, párkány vagy akár konnektor is.

Roletta anyag kiválasztása

A roletta textil kiválasztásánál fontos meghatározni, hogy fényáteresztő, fényszűrő vagy sötétítő anyagra lesz-e szükség és ha az utóbbit választjuk, akkor milyen mértékű legyen a besötétítés. Emellett fontos megadni a roletta textil méretét, a színét és mintáját, illetve hogy az anyag milyen speciális tulajdonságokkal rendelkezzen. 

A roletta alaktartása függ a textil magasságától, illetve alapanyagától és attól hogy az adott ablak milyen erős napsütésnek van kitéve, ezért fontos szempont, hogy a körülményeknek megfelelő anyagot válasszunk. 

Szerkezete igény szerint választható

A roletta szerkezete lehet műanyag vagy fém. A különböző alapanyagoknak különböző színválasztékai vannak. 

A roletta fém szerkezetű kivitele kis túlzással egy életre készül. Ebben az esetben a roletta szerkezet minden alkatrésze fémből van, beleértve a konzolt és a külső borításokat is. 

A roletta műanyag szerkezetű változata is nagyszerűen megállja a helyét! Ha költséghatékony megoldást keresel, akkor ez a kivitel tökéletes választás lehet számodra! Ennél a változatnál figyelembe kell venni, hogy ha erős napsütés éri a műanyag hamarabb öregedik.

Konzolos roletta szerkezet

Szerelősínes roletta szerkezet

Day & Night roletta szerkezet

Íves nyitott tokozott
roletta szerkezet

Íves zárt tokozott
roletta szerkezet

Szögletes zárt tokozott
roletta szerkezet

Egyszerűen kezelhető

A roletta mozgatása alapkivitelben gyöngyláncos szerkezettel működik. Ha manuális mozgatást szeretnénk, akkor a rugós roletta kivitel az, amit keresünk. Amennyiben igazi kényelemre vágyunk, akkor a távirányítós/kapcsolós változatú roletta a nekünk való, amit már akkumulátorosan is kérhetünk. 

A roletta kezelő gyöngyláncot is könnyen személyre szabhatjuk. Anyagát tekintve lehet fém vagy műanyag, elhelyezhetjük a szerkezet jobb vagy bal oldalán is, hossza pedig szabadon választható.  A fehér műanyag és fém láncok végtelenített kivitelben elérhetőek, a színes roletta gyöngyláncok végtelenítő szemmel vannak ellátva. 

Szinte bárhova felszerelhtő

A roletta felszerelhető mennyezetre, oldalfalra, falnyílásba, ablakszárnyra, ajtószárnyra vagy fúrás mentesen elhelyezhető az ablakra akasztva is.

A roletta szerelésénél nagyon fontos, hogy a végső felszerelt pozíciójában vízszintesen legyen, a gyártó csak ebben az estben vállal garanciát a működésére. Ha a tengely nem vízszintes, akkor a roletta textil minden bizonnyal félre fog tekeredni, ami a textil szélének roncsolódásához vezet, mivel az a mozgatáskor hozzá fog érni a szerkezethez. 

A roletta szerelésénél még az is fontos, hogy a textil szélességét vegyük figyelembe amikor az ablakon való túllógást állítjuk be. A szerkezethez képest a roletta textil el van tolva 1-1,5 cm-el, hogy az ellentétes oldalon elhelyezkedő kezelőhöz tartozó gyöngylánc zavartalanul működhessen.

A balra látható képen saját munkánk megtekinthető, ahol egy terasz ajtóra szerelt fehér Berlin BO fényzáró anyagból készült elektromos roletta van, amelyet egy fehér fém szerkezetre szereltünk fel. A textil a tengelyen az szoba felé (befelé) tekeredik. Fali kapcsolóval működtethető.

Mi melletted leszünk a felméréstől a kivitelezésig

A felmérés alkalmával elvisszük a katalógust, amiben megnézheted a roletta textil mintákat, így amíg mi felmérünk, addig kiválaszthatod az anyagot.
Amennyiben szükséged van rá, szívesen segítünk megtalálni a megfelelő roletta textilt és ha nehéz dönteni, lehetőség van arra is, hogy pár napra otthagyjuk a katalógust, letét és egy arról szóló szerződés ellenében, hogy azt határidőn belül elhozod nekünk az üzletbe, abban az állapotban, ahogy azt otthagytuk. Bemutató termünkben is megtekinthetőek a roletta katalógusok.

Figyelembe véve a megrendelői igényeket és kívánságokat, a felmérésnél mi minden szakmai feltételnek megfelelve mérünk fel, hiszen tudjuk ezekből az adatokból kell legyártani olyan rolettát, amely egyszerre funkcionálisan és esztétikailag is a lehető legjobb a helyiség adottságaihoz képest. 

Ha szeretnéd a rolettádból a lehető legjobbat kihozni, kérj tőlünk ajánlatot, mi pedig akár 2 munkanapon belül elmegyünk felmérni és maximum 10 munkanapon belül legyártjuk neked az árnyékolót!

Másfajta rolót keresel?

Nézd meg a többi rolós belső árnyékolónkat!

Üzenet küldés

Ha bármilyen kérdés felmerült benned, küldj nekünk üzenetet és 1-2 napon belül felvesszük veled a kapcsolatot!